Welke vis eet jij vandaag?

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden.
Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie, met daarin natuurlijk onze belangrijkste spier: de hartspier.
Verder is vitamine D van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.
 
Vitamine D één van de weinige vitamines die we zelf kunnen aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht. Tussen 11.00-15.00 uur, minimaal een half uur naar buiten, bijvoorbeeld in je lunchpauze zorgt niet alleen voor ontspanning maar ook voor vit.D aanmaak.
 
Ook dieren maken vitamine D aan. Vitamine D wordt in het lichaam opgeslagen in vet en organen. Het eten van vette vis(zalm, haring, makreel), eieren en vlees zijn daardoor ook bronnen van vitamine D voor ons.
 
Wanneer we dit eten wordt de vitamine het beste in de darm opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is, vandaar het voedingsadvies 1 x per week vette vis. Om de vitamine D actief te maken volgt er nog een proces in de lever en nieren.
Wees dus zuinig op deze organen door veel water te drinken en weinig of liever geen alcohol.
 
Fijn weekend!!