Lekker in je vel: wel of geen vetten eten?

Vetten, we hebben ze nodig. Maar wel de juiste vetten. Welke dat zijn het volgende ezelsbruggetje: Onverzadigd vetten zijn OK, Verzadigde vetten zijn Verkeerd.

Maar welke vetten zijn dan Onverzadigd en dus Ok?
Avocado, ongebrande noten, 100% notenpasta, lijnzaad, olijven, olijfolie, zalm, makreel, haring.
Nu is het niet zo dat je deze producten ongelimiteerd kan eten. Vetten bevatten namelijk erg veel energie, namelijk 1 gram vet levert 9 Kcal ( eiwit en koolhydraten 4 Kcal) en zit je dus al snel aan je maximum Kcal. Eet het regelmatig maar met mate!!
Technisch advies: 20-40% van je Kcal-inname mag uit vet bestaan. Dagadvies voor een vrouw is totaal 2000 KCal, 20% is dus 400 Kcal : 9 Kcal = 44,44 gram vet is de minimale inname voor een vrouw per dag. Maximum van 40% is 800 Kcal : 9 Kcal = 88,88 gram vet per dag.

Waarom is Onverzadigd vet eigenlijk Ok. Vet is vet belangrijk voor de opname van vitamine A, D en E in je darmen. Deze opname zorgt ervoor dat je hersenen, spieren en ogen goed functioneren. Daarnaast beschermen Onverzadigde vetten ook je cellen tegen indringers en is het een belangrijke bouwstof voor je cellen.

Dan nog even over die verkeerde vetten, de Verzadigde vetten waar zitten die in?
Het zijn voornamelijk harde vetten, veel wat krokant is, bevat vaak, niet altijd, harde vetten.
Koek, snoep, gebak, en vette vleessoorten vervang ze voor producten met onverzadigde vetten of een gezonder alternatief: wat fruit of klein handje noten, vis of kip.

Beoordeling Lekker in je vel: wel of geen vetten eten?.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *